Kvänsås bokskog

Visa karta

På en kulle strax söder om Kvänsås ligger en av Jönköpings läns nordligaste bokskogar. Dessutom tillhör den de högst belägna bokskogarna i landet. Den kan ha planterats någon gång under 1600-talet eller vara en rest från den tid boken var vanligare i våra trakter.

Syftet med skötseln av bokskogen är att dess naturvärden består och ökar. Samtidigt ska området göras trevligt och lättillgängligt för allmänheten.
Odlingsrösen är vanliga i hela reservatet vilket vittnar om att det sedan lång tid tillbaka varit ett kuturlandskap. Närheten till Eksjö stad gör att området är tämligen välbesökt, särskilt under vår och försommar, då blå- och vitsipporna blommar under den nyutslagna, skira lövskogsgrönskan.

Show more

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Eksjö Stadshotell

Avstånd: 2,9 km
Medlem i SHR med 3 stjärnor. Det finns inte många orter av Eksjös storlek som kan mätas sig ifråga om kulturupplevelser, aktiviteter och sevärdheter. Hotellets läge - mitt i denna idyll - gör vistelsen extra intressant.
Vandrarhem och grupplogi

Eksjö Vandrarhem

Avstånd: 2,6 km
Du behöver inte hissas upp i flaggstången som Ida för att se och uppleva det genuina Småland. Eksjö erbjuder levande kulturmiljö och är ett av landets bästa exempel på en bevarad trästad och en unik kulturskatt, som dessutom är bebodd och levande.
Hotell och pensionat

Hotel Ullinge

Avstånd: 10,8 km
Njut livet - Unna dig Ullinge! Hotell Ullinge ligger vackert beläget vid sjön Södra Wixen, omgivet av ett fantastiskt stycke Småland mitt emellan Eksjö och Nässjö.