Gisslaköps smedja

Visa karta

Gisslaköp är en plats där man tillverkat vagnar och andra hästfordon.

Gisslaköp är en plats där man tillverkat vagnar och andra hästfordon minst från början av 1800-talet. 1905 kom Oskar Carlsson inflyttande från Basseberg och gifte sig med smeddottern Anna. Oskar var av snickarsläkt och kunde nu tillverka trädetaljer som han svärfar Andreas Nilsson behövde för sin vagnstillverkning. I byn Gisslaköp med underliggande torp levde då ca 60 personer. Genom att järnväg i slutet av 1800-talet gjort det möjligt att sälja sina produkter över hela Sverige kunde verksamheten expandera.
Man gav ut egna kataloger som omfattade många olika jordbruksförnödenheter. Katalogen från 1917 utgavs av Carlsson & Nilsson; senare hette Firman O.A. Carlsson. l929 års katalog innehåller inte mindre än 54 olika avbildade åkdon. Utöver detta erbjuder man olika varianter på flera av åkdonen, samt ett flertal andra jordbruksutrustningar. Katalogen ger en intressant bild av hur man tillverkade olika modeller för olika delar av Sverige. Den som är intresserad att veta mer om detta kan genom Åkers hembygdsförening skaffa cd-skiva med bilder på dessa åkdon som tillverkats i bland annat i Gisslaköp.

Show more

Närliggande boenden

Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 19,8 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 18,7 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hestraviken

Avstånd: 20,3 km
Mitt i den täta Smålandsskogen, med en underbar utsikt över Algustorpasjön och med Nissan rinnande genom tomten ligger Hestraviken som en idyll med sin vackra trägård, små röda timmerhus och de ståtliga trävillorna från sekelskiftet. Tredje generationen av familjen Hellström hälsar idag välkommen!