Elghammar

Visa karta

Elghammar en plats där vattenkraften gett många arbete.

Utdrag ur en artikel i hembygdsboken ”Mellan Härån och Rasjön” 1980.
Författare Jan Gunnarsson.

Andreas Åkerlund, som ägde Stora Elgebo och ett tråddrageri vid Österån, behövde en stångjärnshammare som kunde förse tråddrageriet med råmaterial. Några kilometer uppströms från tråddrageriet fanns en fors som tillhörde gården. Här anlade han en stångjärnshammare 1830. Den fick namn av gården och kallades därför Elghammars Bruk. Det erhöll sina previlegier av rikets Bergskollegium den 3 okt. 1839, vilka gällde en härd och en hammare, för en årlig produktion av 600 skeppund stångjärn. Man hade nu ett manufakturverk i gång.
I och med att han arrenderade Götafors Bruk och där byggt en masugn till, så var råvarutillgången god. För att få god kvalitet på järnet, anställde han vallonsmeder som Ousbeck, Tolf, Toursie och Molin.
I slutet av 1840-talet eller i början av 1850 brann bruksvillan vid Elghammar ner. När den återuppbyggts, ansåg Anders Bernhard att den var för liten och sålde den. Den monterades ned och flyttades till Månsabo strax utanför Skillingaryd. I stället påbörjades troligen 1854 byggnationen av det stora brukshuset som idag står på Elghammar.

Följ länken nedan för att läsa berättelsen i sin helhet.

Show more

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 19,8 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.
Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 23 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 17,5 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.