Åkers kyrka

Visa karta

Åkers kyrka är uppförd 1845 och är den tredje sockenkyrkan på denna ort.

Åkers socken har haft tre kända kyrkor. Den första var av trä. Åkers kyrka nummer två var en stenkyrka uppförd ca 1500. Grundrester av 1500-talskyrkan och det så kallade Svalanderska gravkoret finns kvar under nuvarande kyrka. Den nuvarande kyrkan byggdes 1844-1845 med sina väggar omslutande den gamla kyrkan vilken revs först senare under byggtiden. Tornet innehåller två kyrkklockor. Den äldsta göts på kyrkbacken 1528 och placerades först i den fristående klockstapeln som fanns vid den äldre kyrkan. Den andra mindre göts 1820. När kyrkan invigdes rymde den 550 platser. När kyrkan renoverades 1938 ordnade man klädkammare och förråd i nedre delen så att antalet sittplatser nu är 475.
I korets tak finns en målning av Torsten Hjelm föreställande uppståndelsen. Dopfunten är skuren i trä av bildhuggare Sand. I vapenhuset hänger altartavlan som använts i den äldre kyrkan från 1703. Den är målad av C Bankenberg och skänkt av dåvarande kyrkoherde Svalander

Show more

Närliggande boenden

Bed & Breakfast

Herrestad Bed & Breakfast och Vandrarhem

Avstånd: 22 km
Välkommen till Småland och Herrestad Säteri i en naturskön omgivning 13 km väster om Värnamo och 9 km från High Chaparral. På promenadavstånd ligger Herrestadsjön för ett dopp och fiske. Vistelsen på gården kryddas av det personliga värdskapet.
Hotell och pensionat

Hestraviken

Avstånd: 22,8 km
Mitt i den täta Smålandsskogen, med en underbar utsikt över Algustorpasjön och med Nissan rinnande genom tomten ligger Hestraviken som en idyll med sin vackra trägård, små röda timmerhus och de ståtliga trävillorna från sekelskiftet. Tredje generationen av familjen Hellström hälsar idag välkommen!
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 11 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.