Skogsfors bruk

Visa karta

Plats för stångjärnshammare

Skogsfors bruk fick sina tillstånd 1860 och var ett av de minsta i Småland och uppfördes så sent att konkurrensen från mellansveriges större bruk gjorde förutsättningarna till lönsamhet minimal. Det var dock igång till 1928. Grundarna var bönder- skogsägare i närheten så tillgången till kolningsved var säkrad. Flera grundare hade också vagnsmedjor som behövde järn. Mycket av järnet som förädlades här såldes alltså till lokala vagnsmedjor men en del gick i början på export till Danmark. Transporten till exporthamnen Hälsingborg kördes med par-oxar och tog tre veckor. Som mest kunde man på ett skift förädla 500 kg järn från masungsmälta till stångjärn. 1937 startades verket upp igen och arbetet filmades. Därefter monterades maskineriet ner och fraktades till Länsmuseet.
Läs mer i: Byarums Hembygdsbok 1961.

Du kan också se en film på:

http://www.youtube.com/watch?v=kTKuOQmJSYc

Show more

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 17 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 22,9 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 23,6 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.