Missionsparken

Visa karta

År 1904 upplät Johan Andersson, Lyckorna den lilla ön i Lagan till Logen 519 Nordstjärnan. Ön fick namnet Godtemplarön och kom att bli platsen för sommarfester med basarer, teater, musik, uppträdanden och kaffeservering.

Ur Byarums Hembygdsförenings Årsskrift Berättelse av Historia kring Missionsparken
Av Anna-Lisa Hermansson

Under tidernas lopp låg den lilla ö som vi kallar Missionsparken kringfluten av Lagans vatten, utan att ha tagits i bruk för något särskilt ändamål. Men när samhället Vaggeryd började växa upp spirade också föreningslivet, och de som först insåg öns möjligheter var Godtemplarna. Logen 519 Nordstjärnan som bildats 1892 hade byggt ett litet hus för sina sammankomster, men insåg snart att de också behövde en plats att samlas på under sommartiden. Man började då kasta sina blickar på den vackra ön, och beslöt 1904 att försöka fä köpa den av Johan Andersson på gården Lyckorna. Denne ville inte sälja, men lovade att upplåta ön på viss tid och under vissa villkor. Det första som nu måste göras var att bygga en bro till ön och den blev till en början ganska provisorisk. Ett litet hus för kaffekokning måste också byggas. Ön fick nu namnet Godtemplarön, och den kom att bli platsen för en hel del fester och andra aktiviteter som basarer, amatörteater samt uppträdanden av den tidens folkkära artister som t ex "Skånska Lasse", "Gödde i Leaby" och den mycket populära musikfamiljen Brandt. Musikkåren Göta medverkade också ibland, men hade annars sitt egentliga sommarviste på Götastrand, där de förnöjde Vaggerydsborna med sin musik.

Berättelsen i sin helhet hittar du när du följer länken nedan.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 26,6 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.
Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 32,4 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.