Hagafors kvarn

Visa karta

Den nuvarande kvarnbyggnaden är från 1854 och i denna bedrevs kvarnverksamhet ända till 1913. Men redan 1863 började vattenkraften vid kvarnen också att utnyttjas vid pinnstolsfabrikation.

Kvarnen i Hagafors- AV WILLIAM LINDQVIST
Hagafors samhälle ligger på mark, som en gång tillhört Horshaga och Harkeryds rotar i Svenarums socken. Den nuvarande kvarnbyggnaden byggdes 1854 av Hans Johan Svahn och Gustaf Carlsson på mark höran­de till Horshaga rote och på samma plats vid ån, där en gammal kvarn förut legat. Både den gamla och den nya kvarnen kallades förr Horshaga kvarn. Men efter att det på 1860-talet byggdes en stolfabrik några tiotal meter från kvarnen växte samhället, Hagafors, upp och då började man så småningom säga kvarnen i Hagafors i stället för kvarnen i Hors­haga.Kvarnbyggnaden finns ännu kvar - kvarn är den ju inte längre - men det är klart, att den - liksom allt annat - har sin historia.

Efter 1913 med tynande verksamhet och marginellt utnyttjande av kvarnbyggnaden påbörjades 1985 en upprustning av kvarnbyggnaden till föreningslokal med bl.a. samlingssal möjlighet till utställningar och serveringsverksamhet samt bastuanläggning.

Förmer information följ länken nedan.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 32 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hotell Högland

Avstånd: 28,9 km
Hotell Högland är ett fyrstjärnigt, mycket prisvärt, hotell med nyrenoverade hotellrum och restaurangdel. Vår reception är bemannad dygnet runt och hotellet är rökfritt.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 9,6 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.