Svenarums kyrka

Visa karta

Svenarums kyrka. När kom kristendomen till Svenarum? Det kan vi inte med säkerhet säga. Den första skriftliga uppgift vi har om att kristendomen gjort insteg i denna bygd är runstenen i Hok där det bl.a. står "Gud hjälpe hans själ". Stenen anses vara rest under 1000 talet.

Den första kyrkan i Svenarum bör ha tillkommit under första hälften av 1100 talet. Det var förmodligen en träkyrka en s.k. stavkyrka. 1143 grundades Nydala kloster. Klostren blev förebild för en ny byggnadsstil, den romanska. Stenkyrkor blev allt vanligare. Första gången Svenarum omnämns i skrift är 1281. Då var det fint besök i byn. Kungen, Magnus Ladulås, var här och han var förmodligen också i kyrkan. Kanske den ende kung som besökt Svenarums kyrka. Vi har mycket sparsamt med uppgifter om kyrkan under medeltiden. Ett par kyrkoherdar från den katolska tiden omtalas. Benedictus Petersson i slutet av 1200 talet och under en tid på1300 talet verkar Andreas Uddonius som kyrkoherde i Svenarum.
Den finaste upplevelsen av Svenarums Kyrka får du dock genom ett besök.
Välkommen till Svenarums kyrka.

Du kan följa länken nedan och läsa hela berättelsen om Svenarums kyrka.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hotell Högland

Avstånd: 30,4 km
Hotell Högland är ett fyrstjärnigt, mycket prisvärt, hotell med nyrenoverade hotellrum och restaurangdel. Vår reception är bemannad dygnet runt och hotellet är rökfritt.
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 30,4 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.