Bondstorps skola

Visa karta

Redan under 1700-talet var läskunnigheten väl utbredd i Bondstorp. Sockenstämman uppmanade 1745 ungdomen att läsa den heliga skrift och andaktsböcker. Idag finns förskola, förskoleklass och grundskolans år 1-3

Sockenstugan - Bondstorps första skolhus
Innan folkskolestadgan kom gick undervisningen till så att läraren gick från rote till rote och undervisade barnen. Undervisningen pågick i sex veckor åt gången. Lärarna var oftast inte utbildade utan troligtvis valda av församlingen. När folkskolestadgan infördes den 18 juni 1842 innebar det bl.a. att i varje socken skulle det finnas minst en, helst fast, skola med godkänd lärare för att undervisa barnen.

Läs hela berättelsen genom att följa länken nedan.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hestraviken

Avstånd: 26,4 km
Mitt i den täta Smålandsskogen, med en underbar utsikt över Algustorpasjön och med Nissan rinnande genom tomten ligger Hestraviken som en idyll med sin vackra trägård, små röda timmerhus och de ståtliga trävillorna från sekelskiftet. Tredje generationen av familjen Hellström hälsar idag välkommen!
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 21,2 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.
Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 24,7 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.