Frälsningsarmén Skillingaryd

Visa karta

Frälsningsarmén (FA) har sitt ursprung i England. William Booth och hans hustru startade 1865 i Londons East End den rörelse som kom att heta Salvation Army och som nu har 1,1 miljoner soldater i cirka 120 länder.

Deras son Bramwell Booth besökte Värnamo där Hanna Ouchterlony träffade honom. (Han kom f.ö. på inbjudan av engelsmannen Mr Billup, som var entreprenör för bygget av Halmstad-Nässjö-järnvägen och som råkade vara hängiven FA.) Hanna var född 1838 på Norrhorja gård utanför Värnamo och drev en bokhandel i staden. Hon blev så inspirerad att hon insisterade på att Frälsningsarmén skulle verka även i Sverige. Efter en snabbutbildning i London blev hon officer och ledare för en grupp i Stockholm. Dess första möte hölls på Ladugårdslandsteatern vid Östermalmstorg den 28 december 1882. År 1888 startade hon även FA i Norge, Frelsesarmeen. Var kommer ordet armé ifrån? Makarna Booth såg i Londons slumkvarter behoven av både soppa, tvål och frälsning. FA vill bekämpa sociala orättvisor och fattigdom. ”Vi är med i kriget mot ondskan på det sätt som Jesus vann seger - med kärlek som vapen. Därför kallar vi oss en Frälsnings-armé och använder vissa militära termer”. Det var den 2 oktober 1892 som Frälsningsarmén ”öppnade eld” i Skillingaryd. Det skedde som en följd av att vallonsmeden Anders Magnus Tolf på Elghammars bruk väster om Skillingaryd 1890 kommit i kontakt med FA i Värnamo. Han kände sig dragen till den rörelse som börjat där året innan, och han var en av dem som påverkade kåren i Värnamo att börja verksamhet i Skillingaryd.
Läs mer om Tolf som blev skillingarydskårens förste fanjunkare genom att följa länken nedan.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 18,5 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 28,1 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,7 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.