Skillingaryds Pinnstolsfabrik

Visa karta

Carl Nyman startade 1876 hantverksmässig stoltillverkning i Alebo, Pukarp utanför Skillingaryd. Verksamheten flyttade till Skillingaryd och utvecklades i en nybyggd verkstad.

Snart sysselsattes cirka 20 personer och maskinerna drevs av en ångmaskin. Nyman fick dock problem med lönsamheten och 1904 kunde Nyman inte längre betala sina lån. Långivaren Nils Johan Karlsson, stins och grosshandlare i Skillingaryd, övertog då företaget. N.J. Karlsson som nu övertagit Nymans stoltillverkning kallade hem sin son Anders från USA och satte honom till att driva fabriken. Anders Karlsson utvecklade rörelsen och snart behövdes mer fabriksyta. Man byggde då en modern tvåvåningsfabrik i tegel. I den nya fabriken var det en tid inte bara stolar som tillverkades. Man gjorde såväl byråar som hela soffgrupper. År 1917 blev det åter en ny ägare, Nässjö Stolfabrik AB, men även då var Anders Karlsson chef, nu som anställd disponent. Också Nässjö Stolfabrik hade senare svårt med lönsamheten och sökte reducera lönerna.
Slutet av berättelsen hittar du om du följer länken nedan.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 18,4 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 27,9 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.