Långserums by

Visa karta

Långserum är en av de äldsta belagda bebyggelse-platserna i Svenarums socken, omnämnd i skrift före år 1300, och skrevs då som Langerum?- långsträckt sjö vid öppen plats- Långserum inrymmer stora social- och kulturhistoriska värden.

LÅNGSERUMS BY
Byn ligger också naturskönt vid Långserumssjön med småländska höglandets nästhögsta punkt Höge nacke 343 m. öh. i omedelbar närhet.I mitten av 1200-talet fanns i Långserum en släkt som senare kom att bära adelsnamnet Oxenstierna. Släkten ägde byn Långserum och utgården Hook och flera andra gårdar i Finnveden och Njudung. Hälften av vad släkten ägde i Svenarum skänktes 1360 till Nydala kloster. Redan då kanske grunden lades för det Långserum som finns i dag nämligen Södergård, Mellangård och Norrgård. Efter Nydala klosters fall omkring 1530 överfördes äganderätten till staten och Långserum kom att förvaltas av Gustav Wasas och dennes handgångna män.Efter Karl X II död och stormaktstidens slut förvärvades stora delar av statens markinnehav av enskilda ägare av både höge och lägre stånd. I slutet av 1700-talet framträdde släkterna Eckerström och Vänerholm som ägare av Långserum. Dessa släkten finns även i dag kvar som huvudsakliga ägare till Långserum. Den Oxenstiernska gården är en mangårdsbyggnad i timmer två våningar och uppförd 1842. Byggnaden har ornamenterat listverk under takfoten även tillbyggnaden vid södra entrén är försedd med jämförligt listverk.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hotell & Pensionat Paradis

Avstånd: 30,7 km
Hos oss finner du förmånliga priser på mat och boende. Du finner oss 270 meter över havet mellan Nässjö och Eksjö mitt i Småländska höglandet. Det är bara 9 km till Eksjö trästad och 70 km till Astrid Lindgrens värld.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 9,4 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.
Hotell och pensionat

Hotell Högland

Avstånd: 25,5 km
Hotell Högland är ett fyrstjärnigt, mycket prisvärt, hotell med nyrenoverade hotellrum och restaurangdel. Vår reception är bemannad dygnet runt och hotellet är rökfritt.