Bergfors på gränsen mellan Basseberg och Kyllås

Visa karta

Bergfors en industriplats från 1890. Många småindustrier uppstod i slutet på 1800-talet vid åarna i Åkers socken. Orsaken är att här fanns ett antal vattenfall och forsar som kunde ge energi till de maskiner som nu fanns tillgängliga.

Elströmmen hade ännu inte blivit tillgänglig men vattenströmmen fanns ju här. Carl Olsson i Basseberg såg forsarna i Västerån på gränsen till Kyllås marker och bestämde sig för att här bygga en industri för att kunna förse de många smederna i trakten med hjul och andra trädetaljer för vagnstillverkning.

Bröderna Magnus och Åke Carlsson fjärde generationen driver nu Bergfors Industri med inriktning på inredning. Idag har man moderna maskiner med datastyrning men i miljön runt fabriken kan man se spåren av tidigare generationers arbete. Ja, ångmaskinen finns faktiskt kvar men den är sedan länge pensionerad.

Show more

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 19,3 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hestraviken

Avstånd: 18,3 km
Mitt i den täta Smålandsskogen, med en underbar utsikt över Algustorpasjön och med Nissan rinnande genom tomten ligger Hestraviken som en idyll med sin vackra trägård, små röda timmerhus och de ståtliga trävillorna från sekelskiftet. Tredje generationen av familjen Hellström hälsar idag välkommen!
Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 17,7 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.