Sundberg hörne

Visa karta

Sundbergs hörn är platsen från vilken Skillingaryds samhälle har vuxit fram

Den äldsta bebyggelsen här på slätten tillkom på 1690-talet då en bonde från Skillingaryds by längre västerut blev övertalad eller beordrad av den kände Erik Dahlberg att uppföra ett gästgiveri vid skånska landsvägen vid den övningsplats som Jönköpings regemente nyligen tagit i bruk. Första gästgivargården drevs här till 1840-talet då ett nytt gästgiveri byggdes norr om Gropabäcken. Ytterligare ett gästgiveri eller krog för militären tillkom ca 1850.
Gästgiveri var nödvändigt inte bara för resande utan hade en viktig funktion för militärerna. Här tillkom tidigt en officersbostad väster om Landsvägen. När befäl bodde här hade de nära till gästgiveriet där de intog sin mat. Officersförläggningen revs och återuppfördes 1853 på sin nuvarande plats inom lägerområdet. Regementets första sjukstuga uppfördes 1829 i direkt anslutning till gästgiveriet. Detta revs på 1950-talet och sjukstugan lite senare.
Gården var strategiskt placerad vid en viktig led mot Danmark och klar före det Stora Nordiska Kriget som dock inte berörde vårt område. Här byggdes också magasin och förrådsbyggnader som kunde nyttjas vid truppförflyttningar.
Den siste innehavaren av gästgiveriet var A.M. Sundberg som 1890 arrenderade ut verksamheten och byggde en privatbostad här i korsningen Artillerigatan och Storgatan. Det huset revs i slutet av 1990-talet.
Övningsområdet söder om Sundbergs hörn användes från 1914 också som landningsplats för artilleriets eldledningsflyg tills nytt flygfält anlades på Östra lägret.

Show more

Närliggande boenden

Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 28,2 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 18,3 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.