Åsafors en gränsbygd

Visa karta

Åsafors ligger där socknarna Stengårdshult, Åsenhöga och Åker möts. Byn hade en fantastisk tillväxt på 1800-talet; den höll dock inte in i vår tid.

Ett vattenfall på gränsen mellan socknarna var orsaken till att byn utvecklades så stort. Tidigt fanns här två kvarnar, och 1844 uppfördes en stångjärnshammare. Bruket fick från början en storhammare och en mindre knipphammare. Det var 16 bönder från de tre socknarna som bildade bolaget. Bruksinspektor och smeder anställdes från annan ort, men också många från bygden fick sin utkomst från bruket. Tackjärnet fraktades med häst från Taberg och stångjärn såldes till vagnsmederna i bl a Åker.
Efter 38 år, alltså 1882, ombildades bolaget och den nu olönsamma smidesverksamheten ersattes av en ny tillverkning. En pappersmassefabrik uppfördes just vid vägen till Fållkärret. Massan tillverkades genom att stora slipstenar sönderdelade massaveden till en mjuk massa. Drivkraften kom från ett vattenhjul med 10 meters diameter. Kanalen fram till fabriksplanen kan du följa högt upp i sluttningen. Klart är att den nya fabriken med ny teknik och det jättelika vattenhjulet imponerade på folk boende i bygden.

Läs hela berättelsen genom att följa länken nedan.

Show more

Närliggande boenden

Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 16,4 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 20,1 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hestraviken

Avstånd: 17,1 km
Mitt i den täta Smålandsskogen, med en underbar utsikt över Algustorpasjön och med Nissan rinnande genom tomten ligger Hestraviken som en idyll med sin vackra trägård, små röda timmerhus och de ståtliga trävillorna från sekelskiftet. Tredje generationen av familjen Hellström hälsar idag välkommen!