Östanå Skillingaryd

Visa karta

Östanå eller Brooklyn, byn som försvann

Just där Tofterydsvägen förr passerat över Lagan fanns ett litet samhälle. Idag återstår endast några grundstenar, en stenkällare och några trädgårdsbuskar

Bebyggelsen har nog kommit till i slutet av 1800-talet när Skillingaryd börjat växa. Närheten till de militära förläggningarna spelade säkert in. Här blev en hantverksby med garveri och färgeri vid ån. Troligen försvann bebyggelsen omkring 1960. I kyrkoböckerna heter området Östanå men det tycks inte varit en enskild rote, kanske för att det uppkommit efter indelningsverkets tid.

Läs mer på: http://www.platsr.se/platsr/visa/story/storyid/466/placeid/624/fromplace/true

Show more

Närliggande boenden

Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 28,8 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.
Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 18,4 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,7 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.