Vallsjö gamla kyrka

Adress: Vallsjö gamla kyrka vallsjön Visa karta

Adress: Vallsjö gamla kyrka vallsjön

På kullen vid Vallsjöns strand ligger en Kulturpärla i Njudungsbyggden. Vallsjö gamla kyrka är helt av medeltida karaktär, och ligger i anslutning till den gamla kultplatsen vid Sigfridskällan.
I korportalen finns en tympanon föreställande ett lejon med mansansikte, som anfalles och bites i halsen av ett rovdjur, troligen en varg. Förebilden finns i Lunds domkyrka. Predikstol i bondbarock är från 1600-talet.
Kyrkogårdens ängsblommor spirar varje år och Vallsjö gamla kyrka är en populär bröllopskyrka under sommaren.

Vallsjö gamla kyrka tillhör den grupp av romanska kyrkor i Njudung som tillkommit under 1100-talets andra hälft. Med stor inspiration från det stora domkyrkobygget i Lund.
Kyrkan har en gång i tiden haft ett smalt torn, men detta förstördes av danskarna år 1568.
Av kyrkans nuvarande inredning är sannolikt predikstolen äldst (slutet av 1600-talet.)
De spektakulära takmålningarna är från 1700-talets mitt.
Kyrkan används endast sommartid, för gudstjänster och förrättningar.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Centralhotellet i Vetlanda

Avstånd: 19,1 km
Centralhotellet är ett personligt trestjärnigt affärshotell mitt i Vetlanda som passar lika bra för familjen. Här kan du känna dig som hemma! Alla rum är nyligen totalrenoverade med ljusa färger och fräscha badrum. Kvalitetssängar bäddar för en god natts sömn. Viasat sport och Viasat fotboll finns på alla rum för de sportintresserade!
Hotell och pensionat

Hotell & Pensionat Paradis

Avstånd: 25,2 km
Hos oss finner du förmånliga priser på mat och boende. Du finner oss 270 meter över havet mellan Nässjö och Eksjö mitt i Småländska höglandet. Det är bara 9 km till Eksjö trästad och 70 km till Astrid Lindgrens värld.
Hotell och pensionat

Best Western Vetlanda Stadshotell

Avstånd: 19,8 km
Best Western Vetlanda Stadshotell är ett klassiskt hotell i hjärtat av Vetlanda och Småland. Våra gäster förväntar sig lite mer, det är därför de väljer Best Western Vetlanda Stadshotell.