Norra Ljunga kyrka

Adress: Norra Ljunga kyrka Norra Ljunga Visa karta

Adress: Norra Ljunga kyrka Norra Ljunga

I gammal bygd med gravfält, domarringar och radby reser sig 1100-talskyrkan med sitt trubbiga torn, sitt utbyggda kor och sina sparsamt dekorerade ytterväggar.
Den kände kyrkomålaren Pehr Hörberg (1746-1816), som bodde i Norra Ljunga församling, har dekorerat altarskranket, bänkarna, predikstolen och läktarbröstet. Vid en brand 1977 förstördes läktarbröstet. 1997 renoverades läktarbröstet och Pontus Ljungberg utförde fem stycken nya målningar.
Bland inventarierna kan nämnas att predikstolen är från 1600-talet.

Norra Ljunga kyrka byggdes på slutet av 1100-talet. Den är en s k Njudungskyrka, vilket innebär att den saknar sockel och är inspirerad av domkyrkobygget i Lund. Kyrkan är byggd av gråsten och med hörnkedjor av sandsten.
Kyrkans inredning skadades svårt av en brand på trettondagen 1977.
Predikstolen från 1600-talet har i efterhand försetts med målningar av den lokala konstnären Pehr Hörberg.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Centralhotellet i Vetlanda

Avstånd: 29,3 km
Centralhotellet är ett personligt trestjärnigt affärshotell mitt i Vetlanda som passar lika bra för familjen. Här kan du känna dig som hemma! Alla rum är nyligen totalrenoverade med ljusa färger och fräscha badrum. Kvalitetssängar bäddar för en god natts sömn. Viasat sport och Viasat fotboll finns på alla rum för de sportintresserade!
Bed & Breakfast

Asa Herrgård

Avstånd: 26 km
Asa Herrgård- en pärla vid sjön mitt i de småländska skogarna.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 27,2 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.