Hylletofta kyrka

Adress: 57003 Hylletofta Visa karta

Adress: 57003 Hylletofta

I lantligt vackra omgivningar ligger Hylletofta gamla kyrka från 1100-talet. I vapenhuset finns en medeltida järnklädd dörr med Hylletoftas symbol "Hyllekråken" förvarad. Enligt sägnen handlar motivet (kråkan) om hur man bestämde kyrkans placering.
Hylletofta kyrka saknar tillbyggnader med undantag för stentornet, som byggdes 1783-87. Kyrkan ser alltså nästan likadan ut utvändigt, som när den byggdes under 1100-talet senare del.

I kyrkans vapenhus förvaras en ytterdörr från tidig medeltid. Dörren är av trä och klädd med smidda figurer av järn. "Hyllekråkan" som finns avbildad på dörren har blivit en symbol för hela Hylletofta.
Dopfunten är också den från 1100-talet och tros vara gjord av Bestarius, en stenhuggarmästare från Njudung. Kyrkan är från 1100-talet och tillhör de så kallade Njudungskyrkorna.
Vid en restaurering under 1950-talet påträffades en runristad ekstock, troligen från sen vikingatid till tidig medeltid.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hotell Högland

Avstånd: 30,4 km
Hotell Högland är ett fyrstjärnigt, mycket prisvärt, hotell med nyrenoverade hotellrum och restaurangdel. Vår reception är bemannad dygnet runt och hotellet är rökfritt.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 21,3 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.
Bed & Breakfast

Asa Herrgård

Avstånd: 31,2 km
Asa Herrgård- en pärla vid sjön mitt i de småländska skogarna.