Näjern

Adress: Kristdala Visa karta

Adress: Kristdala

Tre sjöar Näjern, Tvingen och Storyttern. Alla värda en egen liten utflykt. De tre ingår i Viråns vattensystem och ligger på cykelavstånd från Kristdala samhälle.

Vill man ta en lite längre promenad så finns det även vandringsleder här. Ostkustleden löper just här helt nära de tre sjöarna.
Det finns övernattningsstugor utmed leden både helt nära Näjern och Storyttern. I stugorna finns ett flertal liggplatser, köksutrustning och tillgång till både vatten och el.

Näjern är en grund och ganska näringsrik sjö. De andra två sjöarna är mer typiska för denna del av Småland. Detta innebär att de är både fattigare på näringsämnen och betydligt djupare. Både Tvingen och Storyttern har bildats i korsande sprickzoner. Karaktärsfåglar för de lite näringsfattigare sjöarna är storlom och fiskgjuse. Har du riktig tur kan du få både se och höra båda två.

Show more

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Palace Hotell

Avstånd: 18,2 km
Detta mysiga, familjeägda hotell ligger bara 50 meter från Hultsfreds tågstation i Småland. Från hotellet har du utsikt över den närliggande sjön Hulingen.
Campingplatser

Camping Hultsfred

Avstånd: 17,5 km
Campingen ligger vackert vid sjön Hulingen i Hultsfred. Den är centralt belägen och ligger i ett vackert strövområde intill hembygdsparken.
Hotell och pensionat

Hotell Hulingen

Avstånd: 18,5 km
Det är musiken som har satt Hultsfred på kartan och ingen annanstans i Hultsfred sitter musiken lika djupt i väggarna som på Hotell Hulingen.