Cykelturen Toftasjön runt, 20 km

Visa karta

Cykelturen startar i Växjö och Du börjar med att följa den skyltade cykelvägen till Sandsbro, som ligger mellan två sjöar, Helgasjön och Toftasjön. Sandsbro och trakten kring Toftasjön har en mångfacetterad kulturhistoria som bidragit till bygdens utveckling.

Anknytning hit har personligheter som sångerskan Christina Nilsson och industrimannen Johannes Svahn, båda har bott på Villa Vik. Du följer cykelvägen norrut genom det något kuperade landskapet med lövskog, ängar och hagmarker. Snart ser Du Tofta Sjögård invid Toftasjön, en av Svahns gårdar.
När Du svängt in på Vikensvedsvägen och njuter av stillheten på denna slingrande väg mot Notteryd, väntar Dig en historia om naturen, markerna, människornas slit för sitt liv och leverne i dessa trakter under 1800- och början av 1900-talet. Du får bl a möta Ola på Klint, Stina i Pyttet, Emil på Tussudden och Johannes vid sjön – alla med sin historia i denna bygd.

Ett häfte med karta över cykelturen finns även att köpa på Turistbyrån.

Show more

Avstånd

 • Stad
  Växjö 1 km
  Kalmar 97 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 3 km
  Guldfågeln Arena 94 km
 • Flygplats
  Småland Airport 8 km
  Kalmar Öland Airport 92 km
 • Attraktion
  Glasriket 36 km
  High Chaparral Adventure park 74 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

PM & Vänner Hotel

Avstånd: 969 meter
Nordens första gastro hotell! Prisbelönta restaurangen PM & Vänner öppnade i maj 2014 ett helt nybyggt hotell mitt i centrala Växjö med 74 unika rum och sviter. PM Hotell är ett förstklassigt hotell med internationell prägel som bygger på den gastronomiska profil och image som PM & vänner har gällande mat, service och vinkällare.
Hotell och pensionat

Elite Stadshotell Växjö

Avstånd: 716 meter
Elite Stadshotellets historia sträcker sig från 1850-talet och ingår i hotellkedjan Elite Hotels of Sweden som har ett trettiotal hotell i landet. Elite Stadshotellet, som i folkmun kallat Statt, ligger centralt vid Stortorget i Växjös absoluta citykärna endast 100 meter från centralstationen. Hotellet är en bra utgångspunkt för dagsutflykter i regionen.
Hotell och pensionat

Clarion Collection Hotel Cardinal, Växjö

Avstånd: 890 meter
Clarion Collection Hotel Cardinal är ett modernt förstklassigt cityhotell med komfortabla rum, elegant inredning och sköna sängar. Vi bjuder alltid på kvällsmat och eftermiddagsfika med hembakt. Gratis trådlös internet access. Eget garage.