Cykelturen Åbyrundan, 25 km

Visa karta

Cykelturen startar i Åby, 20 km norr om Växjö, vid Helgasjöns norra spets och med Sveriges sydligaste sluss mitt i samhället. På turen upp mot Berg utefter Skavenässjön och Bergsjön, ligger Hjulatorps bildhällristningar, en av de få kända från bronsåldern i vårt län.

Snart kommer Du till ödekyrkogården i Berg, en rofylld plats ovanför Bergsjön, som har sin speciella historia! Du cyklar förbi Bergs stilfulla gamla herrgård, här fann Viktor Rydberg förebilden till sin ”Singoalla” när han var informator på gården. Strax kommer Du fram till Elin Wägners Lilla Björka.
Författarinnan, kvinnosakskvinnan, miljö- och fredskämpen Elin Wägner tillbringade sina barn- och ungdoms somrar i denna trakt och senare lät hon bygga huset Lilla Björka i Berg ”med världens vackraste utsikt”. Även hembygdsgården, ta en paus och njut av utsikten här, och kyrkogården har Wägner-minnen.
Ett häfte med karta över cykelturen finns att köpa på Turistbyrån.

För vidare information om cykelturen vänligen kontakta Växjö Turistbyrå.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Stad
  Växjö 3 km
  Kalmar 99 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 3 km
  Guldfågeln Arena 96 km
 • Flygplats
  Småland Airport 5 km
  Kalmar Öland Airport 94 km
 • Attraktion
  Glasriket 37 km
  High Chaparral Adventure park 71 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

PM & Vänner Hotel

Avstånd: 3,1 km
Nordens första gastro hotell! Prisbelönta restaurangen PM & Vänner öppnade i maj 2014 ett helt nybyggt hotell mitt i centrala Växjö med 74 unika rum och sviter. PM Hotell är ett förstklassigt hotell med internationell prägel som bygger på den gastronomiska profil och image som PM & vänner har gällande mat, service och vinkällare.
Hotell och pensionat

Clarion Collection Hotel Cardinal, Växjö

Avstånd: 3,1 km
Clarion Collection Hotel Cardinal är ett modernt förstklassigt cityhotell med komfortabla rum, elegant inredning och sköna sängar. Vi bjuder alltid på kvällsmat och eftermiddagsfika med hembakt. Gratis trådlös internet access. Eget garage.
Hotell och pensionat

Elite Park Hotel

Avstånd: 2,9 km
Elite Park Hotel är ett fyrstjärnigt hotell med 76 vackra rum beläget i centrala Växjö. Ett modernt hotell med vacker nordisk design, ljust och funktionellt. Ni har nära till Växjös affärsgator och nöjesliv. Hotellets läge erbjuder närheten till olika utflyktsmål i regionen, såsom bad, golf, glasbruk och shopping.