Cykelturen Tävelsåsrundan, 40 km

Visa karta

Den här turen startar vid Tävelsås kyrka 15 km söder om Växjö. Kyrkan ligger vackert invid sjön och på kyrkogården finns äldre gravstenar från släkten Hederstierna, som betytt mycket för denna bygd.

På Stjernvik, som du snart cyklar förbi, finns spår av händelser som på 1700-talet utspelat sig långt upp i kungahuset. Du cyklar söderut ut genom byn Stenslanda och in på den gamla Växjövägen mot Djura Nöbbele V. Vägen slingrar sig vackert genom ett gammalt odlingslandskap med hagar och betesmarker omgärdade av vackra mossbelupna stengärdesgårdar. Färden går vidare på en nedlagd gammal järnväg och förbi den brusande Aggaån med brett flöde genom en grönskande oas, vackert! När du cyklar genom allén ser du Lidhems säteri, en vacker byggnad i gustaviansk stil med rötter i 1400-talet. Trakten kring Jät med den gamla valvbron och den medeltida kyrkan från 1200-talet med sina vackra målningar, är klassad som riksintresse.
Ett häfte med karta över cykelturen finns att köpa på Turistbyrån.

För vidare information om cykelturen vänligen kontakta Växjö Turistbyrå.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Stad
  Växjö 1 km
  Kalmar 98 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 2 km
  Guldfågeln Arena 95 km
 • Flygplats
  Småland Airport 6 km
  Kalmar Öland Airport 93 km
 • Attraktion
  Glasriket 37 km
  High Chaparral Adventure park 72 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Clarion Collection Hotel Cardinal, Växjö

Avstånd: 1,6 km
Clarion Collection Hotel Cardinal är ett modernt förstklassigt cityhotell med komfortabla rum, elegant inredning och sköna sängar. Vi bjuder alltid på kvällsmat och eftermiddagsfika med hembakt. Gratis trådlös internet access. Eget garage.
Hotell och pensionat

Elite Park Hotel

Avstånd: 1,3 km
Elite Park Hotel är ett fyrstjärnigt hotell med 76 vackra rum beläget i centrala Växjö. Ett modernt hotell med vacker nordisk design, ljust och funktionellt. Ni har nära till Växjös affärsgator och nöjesliv. Hotellets läge erbjuder närheten till olika utflyktsmål i regionen, såsom bad, golf, glasbruk och shopping.
Hotell och pensionat

PM & Vänner Hotel

Avstånd: 1,5 km
Nordens första gastro hotell! Prisbelönta restaurangen PM & Vänner öppnade i maj 2014 ett helt nybyggt hotell mitt i centrala Växjö med 74 unika rum och sviter. PM Hotell är ett förstklassigt hotell med internationell prägel som bygger på den gastronomiska profil och image som PM & vänner har gällande mat, service och vinkällare.