Cykelturen slottsrundan, 35 km

Visa karta

På en holme i Helgasjön ligger den gamla Vasaborgen, Kronobergs slottsruin. Här kan Du verkligen känna historiens vingslag! Det vackra läget gör ruinen till ett populärt utflyktsmål liksom Ryttmästaregårdens kafé som ligger strax intill.

Från bryggan gör den drygt 100-åriga Ångaren Thor sina turer. Fortsätt sedan den lilla vägen utefter sjön till Evedal, förr en omtyckt brunnsort för Växjösocieteten, nu ett populärt fritidsområde för gemene man.
Du följer sedan cykelvägarna in mot Växjö centrum och fortsätter utefter Växjösjön mot universitetet och stadsdelen Teleborg och nästa slott, Teleborgs slott. Slottet byggdes av greve Fredrik Bonde som morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull, det stod färdigt 1900.
Cykla tillbaka till Växjösjön och cykla mot Strandbjörket vid sjöns västra strand, följ sedan skyltarna till cykelleden ”Åsnen Runt” ända ut till det sista slottet på turen, Bergkvara slottsruin. Det var greve Arvid Trolle som byggde slottet på 1470-talet, då försett med sex våningar och hängtorn i de fyra hörnen.
I turhäftet kan Du kan läsa mer om slottens spännande historia! Tillbaka till Växjö tar Du Dig bäst genom slottsallén och vidare genom Räppe och Bergsnäs.
Ett häfte med karta över cykelturen finns att köpa på Turistbyrån.

För vidare information om cykelturen vänligen kontakta Växjö Turistbyrå.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Stad
  Växjö 2 km
  Kalmar 96 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 4 km
  Guldfågeln Arena 93 km
 • Flygplats
  Småland Airport 9 km
  Kalmar Öland Airport 91 km
 • Attraktion
  Glasriket 34 km
  High Chaparral Adventure park 75 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Elite Stadshotell Växjö

Avstånd: 1,6 km
Elite Stadshotellets historia sträcker sig från 1850-talet och ingår i hotellkedjan Elite Hotels of Sweden som har ett trettiotal hotell i landet. Elite Stadshotellet, som i folkmun kallat Statt, ligger centralt vid Stortorget i Växjös absoluta citykärna endast 100 meter från centralstationen. Hotellet är en bra utgångspunkt för dagsutflykter i regionen.
Hotell och pensionat

PM & Vänner Hotel

Avstånd: 1,9 km
Nordens första gastro hotell! Prisbelönta restaurangen PM & Vänner öppnade i maj 2014 ett helt nybyggt hotell mitt i centrala Växjö med 74 unika rum och sviter. PM Hotell är ett förstklassigt hotell med internationell prägel som bygger på den gastronomiska profil och image som PM & vänner har gällande mat, service och vinkällare.
Hotell och pensionat

Clarion Collection Hotel Cardinal, Växjö

Avstånd: 1,8 km
Clarion Collection Hotel Cardinal är ett modernt förstklassigt cityhotell med komfortabla rum, elegant inredning och sköna sängar. Vi bjuder alltid på kvällsmat och eftermiddagsfika med hembakt. Gratis trådlös internet access. Eget garage.