Gullhögarna gravfält

Adress: 36042 Braås Visa karta

Adress: 36042 Braås

Området, som ligger mellan Braås och Eke, har tjänat som gravfält för befolkningen i en närbelägen gård under yngre järnåldern 500 - 1050 e Kr. Intill ligger en domarring som består av nio liggande stenar i en cirkel.

Gravfältet är beläget på en moränås, nära Drättingesjön på gränsen mellan Dädesjö och Drevs socknar. Det omfattar 17 högar. De flesta högarna är mellan 7 och 15 meter i diameter, förutom ett par större högar som är 24 respektive 19 meter breda. Flera av högarna är skadade genom odling eller skattgrävning i äldre tid. En mindre hög undersöktes i slutet av 1800-talet, fynden utgjordes då av brända ben och bitar av ett lerkärl i järnfragment.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Flygplats
  Småland Airport 23 km
  Kalmar Öland Airport 87 km
 • Stad
  Växjö 23 km
  Kalmar 91 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 24 km
  Guldfågeln Arena 88 km
 • Attraktion
  Glasriket 32 km
  High Chaparral Adventure park 76 km

Närliggande boenden

Bed & Breakfast

Asa Herrgård

Avstånd: 19,6 km
Asa Herrgård- en pärla vid sjön mitt i de småländska skogarna.
Hotell och pensionat

Toftastrand Hotell & Konditori

Avstånd: 17,4 km
Toftastrands Hotel har ett lugnt läge vid Toftasjöns strand i utkanten av Växjö. Här vaknar du till doften av nybakat bröd. Njut av din frukost eller kopp kaffe i vår fina trädgård med veranda mot sjön. Hotellet ligger 5 km norr om Växjö centrum.
Bed & Breakfast

Café Sergel - Bed & Breakfast. Lindshammar

Avstånd: 20,4 km
I det lilla brukshotellet inhystes tidigare mestadels formgivare vid bruket i Lindshammar. Huset är byggt 1906 och är upprustat på 50-talet och renoverat på 70-talet. Vi har bevarat de tidstypiska detaljerna men rustat upp bl.a. golv och badrum. Handfat finns i alla rum, dusch i WC finns i korridoren. Välkomna!