Jäts gamla kyrka

Adress: 360 44 Ingelstad Visa karta

Adress: 360 44 Ingelstad

Välbevarad medeltidskyrka som började uppföras i slutet på 1100-talet. Sakristians välbevarade väggmålningar tillkom på 1730-talet och vapenhuset är från 1796.

Under koret finns en gravkammare med tio mer eller mindre välbevarade kistor. De rymmer kvarlevorna efter familjer som varit ägare till Helgåkra säteri och Jätsberg. Man hittar namn som Boije, von Dobrikowsky, Uggla, Rudebeck och Gyllenskog. Dessutom lär det finnas en mumifierad kvinnokropp som går under benämningen fröken Eketrä.
Kyrkan togs ur bruk 1910 då Jäts nya kyrka stod färdig, men restaurerades på 1950-1960 talet. Numera används den som gudstjänstlokal under sommaren.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Korrö, STF Vandrarhem

Avstånd: 20,9 km
Korrö - med naturen runt hörnet! De flesta som kommer hit första gången blir helt tagna av miljön, både av naturen och hantverksbyn.
Campingplatser

Getnö Gård - Lake Åsnen Resort/Camping

Avstånd: 12,4 km
Getnö Gård är en vacker 3-stjärnig naturcamping på gräsbevuxen skogs- och ängsmark, med 150 generöst tilltagna platser. alla med en egen lägereld- och grillplats. Anläggningen är ett naturvårdsområde med en egen ö-grupp, mitt i vackra sjön Åsnen.
Hotell och pensionat

Korrö, STF Hotell

Avstånd: 21 km
Korrö - med naturen runt hörnet! De flesta som kommer hit första gången blir helt tagna av miljön, både av naturen och hantverksbyn.