Hemmesjö gamla kyrka

Adress: 360 43 Åryd Visa karta

Adress: 360 43 Åryd

En romansk stenkyrka uppförd under senare delen av 1100-talet. När bygdens nya kyrka invigdes 1854 lämnades den gamla att förfalla. I början på 1920-talet restaurerades den och man kunde använda en del äldre delar. Kyrkan återinvigdes 1949.

Koret och långhuset utgör de äldsta delarna medan sakristian tillkommit senare. Vid kyrkan fanns också en separat klockstapel. Redan under 1700-talet ansågs kyrkan trång för församlingen och i slutet av århundradet skissades det på en större ombyggnad. Kyrkan skulle då försetts med ett bastant torn som i bottenvåningen fungerade som förlängning av kyrkorummet, men planerna skrinlades till förmån för bygget av en ny och större kyrka. Detta blev särskilt aktuellt efter den kungliga resolution som 1843 slog fast att Tegnaby och Hemmesjö församlingar skulle hålla sig med en gemensam kyrka.
Altarskåpet med St. Sigfrid och hans tre brorsöner är en av de få målningar av Växjös skyddshelgon som finns i närheten av Växjö.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Elite Stadshotell Växjö

Avstånd: 8,5 km
Elite Stadshotellets historia sträcker sig från 1850-talet och ingår i hotellkedjan Elite Hotels of Sweden som har ett trettiotal hotell i landet. Elite Stadshotellet, som i folkmun kallat Statt, ligger centralt vid Stortorget i Växjös absoluta citykärna endast 100 meter från centralstationen. Hotellet är en bra utgångspunkt för dagsutflykter i regionen.
Hotell och pensionat

Clarion Collection Hotel Cardinal, Växjö

Avstånd: 8,7 km
Clarion Collection Hotel Cardinal är ett modernt förstklassigt cityhotell med komfortabla rum, elegant inredning och sköna sängar. Vi bjuder alltid på kvällsmat och eftermiddagsfika med hembakt. Gratis trådlös internet access. Eget garage.
Hotell och pensionat

Teleborgs slott

Avstånd: 6,2 km
Här möter du ett levande slott och ett slottsliv som sjuder av inspiration, kreativitet och sinne för det funktionella. Hotellverksamheten värnar om slottets historia och det har renoverats varsamt