Drevs gamla kyrka

Adress: Drev, 360 42 Braås Visa karta

Adress: Drev, 360 42 Braås

Välbevarad medeltidskyrka i romansk stil, har daterats till ca 1170 vilket gör den till en av de äldsta kyrkobyggnaderna i Småland. Träskulpturer av Madonnabild samt Sankt Olof är från slutet av 1200-talet. Kalkmålningar från 1600-talet.

Kyrkan blev i samband med en visitation 1831 i Sjösås, Drev och Hornaryds pastorat utdömd av stiftets biskop Tegnér, som kallade den otjänlig. Den gamla kyrkan stod tom, övergiven och förfallen i många år innan initiativ till restaurering väcktes under början på 1900-talet . Under 1940- och 1950-talen restaurerades kyrkan och är idag öppen för besök. Därigenom räddades en verklig klenod bland medeltidskyrkor i Värend. Kyrkobyggnaden som är uppförd i gråsten består av ett rektangulärt långhus med kor och absid i öster. 1958 uppfördes en klockstapel norr om kyrkogården på andra sidan landsvägen. Målningarna i kyrkorummet härrör från 1624-26.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Flygplats
  Småland Airport 23 km
  Kalmar Öland Airport 91 km
 • Stad
  Växjö 24 km
  Jönköping 93 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 25 km
  Elmia 91 km
 • Attraktion
  Glasriket 36 km
  High Chaparral Adventure park 72 km

Närliggande boenden

Bed & Breakfast

Asa Herrgård

Avstånd: 15,4 km
Asa Herrgård- en pärla vid sjön mitt i de småländska skogarna.
Hotell och pensionat

Toftastrand Hotell & Konditori

Avstånd: 18,7 km
Toftastrands Hotel har ett lugnt läge vid Toftasjöns strand i utkanten av Växjö. Här vaknar du till doften av nybakat bröd. Njut av din frukost eller kopp kaffe i vår fina trädgård med veranda mot sjön. Hotellet ligger 5 km norr om Växjö centrum.
Bed & Breakfast

Café Sergel - Bed & Breakfast. Lindshammar

Avstånd: 18,9 km
I det lilla brukshotellet inhystes tidigare mestadels formgivare vid bruket i Lindshammar. Huset är byggt 1906 och är upprustat på 50-talet och renoverat på 70-talet. Vi har bevarat de tidstypiska detaljerna men rustat upp bl.a. golv och badrum. Handfat finns i alla rum, dusch i WC finns i korridoren. Välkomna!