Bergunda medeltida kyrka

Adress: 35593 Växjö Visa karta

Adress: 35593 Växjö

Kyrkan uppfördes förmodligen under slutet av 1100-talet som en romansk kyrka, då utan torn. Tornet byggdes någon gång under 1400-talet. 1825-26 byggdes kyrkan om exteriört till nuvarande utseende, då tillkom också interiört herrskapsläktaren.

Långhuset är den äldsta delen av kyrkan och är från slutet av 1100-talet.
Kyrkan byggdes till 1825-26 och då tillkom hela nuvarande koret och sidobyggnaden med sakristian i botten och läktaren över, som även idag kallas för greveläktaren.
Tornet byggdes på 1500-talet, som ett försvarstorn främst mot danskarna som inte var så långt borta. I tornet fanns en tornkammare med skottgluggar.
Predikstol, altartavla, antipendium, mässhakar med mera är gåvor från Bergkvara. Greven hade fram till 1921 också patronatsrätt, vilket innebar rätten att tillsätta präst.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 2 km
  Guldfågeln Arena 98 km
 • Stad
  Växjö 4 km
  Kalmar 101 km
 • Flygplats
  Småland Airport 7 km
  Kalmar Öland Airport 96 km
 • Attraktion
  Glasriket 40 km
  High Chaparral Adventure park 71 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Elite Park Hotel

Avstånd: 3,9 km
Elite Park Hotel är ett fyrstjärnigt hotell med 76 vackra rum beläget i centrala Växjö. Ett modernt hotell med vacker nordisk design, ljust och funktionellt. Ni har nära till Växjös affärsgator och nöjesliv. Hotellets läge erbjuder närheten till olika utflyktsmål i regionen, såsom bad, golf, glasbruk och shopping.
Hotell och pensionat

Scandic Hotel, Växjö

Avstånd: 2,7 km
Hotell Scandic Växjö ligger bara 3 km från Växjös centrum. Simma i poolen eller koppla av i bastun i relaxavdelningen. Ät i restaurang Glasriket, gör affärer i våra 3 mötesrum för 2-70 personer eller handla presenter på andra sidan gatan i shoppingcentret Samarkand. Smålands flygplats ligger bara 7 minuters bilresa bort. På hotell Scandic Växjö är rummen inredda i neutral nordisk stil.
Hotell och pensionat

PM & Vänner Hotel

Avstånd: 3,9 km
Nordens första gastro hotell! Prisbelönta restaurangen PM & Vänner öppnade i maj 2014 ett helt nybyggt hotell mitt i centrala Växjö med 74 unika rum och sviter. PM Hotell är ett förstklassigt hotell med internationell prägel som bygger på den gastronomiska profil och image som PM & vänner har gällande mat, service och vinkällare.