Munkaledens vandringsled

Visa karta

Munkaleden är en 40 km lång vandringsled som går över vacker historisk mark mellan det gamla medeltida nunnekloster i Byarum och munkklostret i Nydala. Utmed leden finns utmarkerade rast- och viloplatser och vissa delar av leden är också handikappsanpassad. Välkommen att vandra!

Munkaleden är uppmärkt med blå färg och pilar med abbotsigill vid alla vägskäl. Utmed leden finns också informationstavlor med uppgifter om naturen och historiska platser. Det finns särskilda meditationstavlor vid platser där du kan finna vila.
Munkaleden går genom alla typer av småländsk natur, tallskog, mörk granskog, odlad mark, genom vackra ängar och hagar och över mossmark.

Du kan vandra på egen hand. Organiserad vandring får endast ske i Föreningen Munkaleden Nydala-Byarums regi. Allemansrätten tillåter inte användande av naturen i kommersiellt syfte utan tillstånd från markägare. De 30 markägare, över vilkas ägor leden passerar, har ställt sig positiva till föreningens arbete.

Vid Tolvabron finns det möjlighet att grilla
(Alternativ sträckning etapp A4 och A5).

Mellan Tallnäs och Skog är leden framkomlig för rullstolsburna, men det finns en del branta backar
(Alternativ sträckning etapp A3 och A4).

Vid Munkehatt är meditationsplatsen handikappanpassad(etapp 2).

Munkaleden är en vandringsled där vi tänkt att du ska kunna få vila och ro i vacker och omväxlande natur, känna historiens vingslag och med hjälp av Guds ord få tid till meditation och eftertanke.

Munkaleden är en led avsedd för tystnad, stillhet och meditation. Därför är cykling förbjuden!

På hemsidan www.munkaleden.se finns en karta i pdf-format som man kan skriva ut. Det räcker med en sådan karta då leden är mycket bra utmärkt.

Välkomna att vandra på denna vackra vandringsled!

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Attraktion
  High Chaparral Adventure park 28 km
  Glasriket 105 km
 • Flygplats
  Jönköping Airport 32 km
  Småland Airport 71 km
 • Stad
  Jönköping 35 km
  Växjö 78 km
 • Arena eller träffpunkt
  Elmia 36 km
  Vida Arena 77 km

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

STF Vandrarhem i Store Mosse nationalpark

Avstånd: 22,4 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Campingplatser

Isaberg Mountain Resort - Camping

Avstånd: 28,5 km
Campingen ligger vid foten av Isabergstoppen. Nära till allt! Flera lekplatser, grillplatser och hela utbudet av aktiviteter.
Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 13,6 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.