Stenbrottet i Askeryd

Adress: Sjöamålen, 57893 Aneby Visa karta

Adress: Sjöamålen, 57893 Aneby

Granitstråket som löper genom kommunen kallas för Smålands-Värmlandsgraniterna, och är ca 1.6-1.8 miljoner år gamla. Urberget i Aneby kommun består i huvudsak av bergarterna granit och porfyr.

Granit är magma som långsamt stelnat under jordytan. Porfyr har istället sitt ursprung i magma från vulkanutbrott.

Det som gör graniten här så unik är den högröda färgen, som kommer från den höga halten kalifältspat. Graniten är också finkornig och svårvittrad, vilket också bidrar till den höga kvalitén. En kubikmeter av Askerydsgraniten väger omkring 4 ton.

Det är ca en kilometer till den övre dammen, och hela området är ca 30 hektar stort. Det finns ett vindskydd med en grillplats att rasta invid.

Show more

Om denna aktivitet

 • Telefonnummer
  +46 (0)380-461 00
 • Gatuadress
  Sjöamålen
 • Postort
  57893 Aneby

Avstånd

 • Attraktion
  Astrid Lindgrens Värld 49 km
  High Chaparral Adventure park 95 km
 • Arena eller träffpunkt
  Elmia 49 km
  Vida Arena 104 km
 • Stad
  Jönköping 54 km
  Växjö 104 km
 • Flygplats
  Jönköping Airport 59 km
  Småland Airport 100 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Eksjö Stadshotell

Avstånd: 16,5 km
Medlem i SHR med 3 stjärnor. Det finns inte många orter av Eksjös storlek som kan mätas sig ifråga om kulturupplevelser, aktiviteter och sevärdheter. Hotellets läge - mitt i denna idyll - gör vistelsen extra intressant.
Hotell och pensionat

Hotel Ullinge

Avstånd: 23,7 km
Njut livet - Unna dig Ullinge! Hotell Ullinge ligger vackert beläget vid sjön Södra Wixen, omgivet av ett fantastiskt stycke Småland mitt emellan Eksjö och Nässjö.
Vandrarhem och grupplogi

Eksjö Vandrarhem

Avstånd: 16,2 km
Du behöver inte hissas upp i flaggstången som Ida för att se och uppleva det genuina Småland. Eksjö erbjuder levande kulturmiljö och är ett av landets bästa exempel på en bevarad trästad och en unik kulturskatt, som dessutom är bebodd och levande.