Fågelsjön Hyllingen naturreservat

Adress: 57822 Aneby Visa karta

Adress: 57822 Aneby

I den öppna jordbruksdalen, öster om Aneby, ligger den grunda och igenväxande sjön Hyllingen. Sjön genomströmmas av Svartån och är en betydelsefull plats för både rastande och häckande fåglar.

Fågelsjön Hyllingen avsattes som naturreservat 1968, för att skydda sjöns rika fågelliv. Med åren har sjön vuxit igen allt mer, vilket har försämrat villkoren för en del fågelarter. Nu pågår planer för en restaurering som ska stoppa igenväxningen och locka tillbaka fåglarna.
Landskapet runt sjön är öppet, utom i söder där den kantas av en större lövdunge. Under högvattenperioder blir en stor del av området översvämmat, medan lågvattenperioder blottlägger dybankarna på sjöns botten. Till sjöns rastande fåglar hör sångsvan, brun- och blå kärrhök, skedand och småskrake. Fåglar som häckar i sjön är bland annat storspov, dubbelbeckasin, gulärla och gräshoppsångare.

Mellan 1/3 - 15/11 råder beträdelseförbud i reservatet av hänsyn till fågellivet. Det är förbjudet att gå runt i området men fågeltornet och stigen dit får användas.

Fakta

Storlek: 45 hektar
Ägare: Privat
Läge: Aneby kommun, öster om Aneby samhälle
Naturtyp: Sjö
Förvaltare: Länsstyrelsen i Jönköpings län
Anordningar: Parkeringsplats, strövstig, fågeltorn

Show more

Avstånd

 • Arena eller träffpunkt
  Elmia 37 km
  Vida Arena 108 km
 • Stad
  Jönköping 41 km
  Växjö 108 km
 • Flygplats
  Jönköping Airport 47 km
  Småland Airport 103 km
 • Attraktion
  Astrid Lindgrens Värld 63 km
  High Chaparral Adventure park 89 km

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Eksjö Vandrarhem

Avstånd: 21 km
Du behöver inte hissas upp i flaggstången som Ida för att se och uppleva det genuina Småland. Eksjö erbjuder levande kulturmiljö och är ett av landets bästa exempel på en bevarad trästad och en unik kulturskatt, som dessutom är bebodd och levande.
Hotell och pensionat

Badhotellet konferens & SPA

Avstånd: 22,3 km
Välkommen till anrika Badhotellet för SPA, Konferens, boende eller bara avkoppling. Unna dig själv ett andrum långt från vardagens stress och upptäck vad vi menar med Guldkant på tillvaron.
Hotell och pensionat

Eksjö Stadshotell

Avstånd: 21,3 km
Medlem i SHR med 3 stjärnor. Det finns inte många orter av Eksjös storlek som kan mätas sig ifråga om kulturupplevelser, aktiviteter och sevärdheter. Hotellets läge - mitt i denna idyll - gör vistelsen extra intressant.