Björkenäs naturreservat

Adress: 57831 Aneby Visa karta

Adress: 57831 Aneby

Björkenäs naturreservat ligger vid sjön Örens östra strand. Här finner du lätt ro i den vackra naturen. Reservatet omfattar ett ekrikt, varierat odlingslandskap, som vintertid förvandlas till en omväxlande skidterräng.

Sommartid är det kanske badplatserna som lockar mest. Passa också på att njuta av solnedgången från någon av utsiktspunkterna!

Landskapet i Björkenäs naturreservat består av hävdade hagmarker, lövträdsbestånd, mindre skogspartier och åkrar som sluttar ner mot sjön. Att marken är hävdad betyder att den hålls efter genom exempelvis slåtter och bete. Här växer träslag som körsbär, ask, lind och hassel. Mest utmärkande är de grova ekar som står spridda i de öppna markerna.

Området är rikt på småfåglar och örter som gullviva, blåsippa och mandelblom. Betesmarkerna betas varje sommar. För att de öppna markerna ska bevaras utförs även slyröjningar varje år, främst av hagtorn och nypon som inte betas av djuren.

I reservatet går stigar genom lövskog och betesmarker, upp på utsiktsplatserna och ned till badplatsen. I Ören är det tillåtet att fiska om man köper fiskekort.

Fakta

Storlek: 85 hektar
Ägare: Privat
Läge: Aneby kommun, vid sjön Örens sydöstra sida, 20 kilometer nordväst om Aneby
Naturtyp: Odlingslandskap
Förvaltare: Länsstyrelsen i Jönköpings län
Anordningar: Parkeringsplats, strövstigar, utsiktsplatser, badområde, grillplats

Show more

Avstånd

 • Arena eller träffpunkt
  Elmia 28 km
  Vida Arena 119 km
 • Stad
  Jönköping 31 km
  Växjö 120 km
 • Flygplats
  Jönköping Airport 37 km
  Småland Airport 114 km
 • Attraktion
  Astrid Lindgrens Värld 81 km
  High Chaparral Adventure park 89 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Badhotellet konferens & SPA

Avstånd: 24,6 km
Välkommen till anrika Badhotellet för SPA, Konferens, boende eller bara avkoppling. Unna dig själv ett andrum långt från vardagens stress och upptäck vad vi menar med Guldkant på tillvaron.
Hotell och pensionat

Hotell Högland

Avstånd: 33,8 km
Hotell Högland är ett fyrstjärnigt, mycket prisvärt, hotell med nyrenoverade hotellrum och restaurangdel. Vår reception är bemannad dygnet runt och hotellet är rökfritt.