Högakull Naturreservat

Adress: Högakull, 33017 Rydaholm Visa karta

Adress: Högakull, 33017 Rydaholm

Den förste odlaren tros ha kommit till Högakull redan på 1500-talet. Området domineras av ängsmarker och är rikt på örter och fågelarter. För att bevara de vackra lövängarna och ett stycke jordbruksmark från det gamla bondebruket blev Högakull reservat 1969.

Vid Rymmens västra strand ligger Högakulls naturreservat, en slåtteräng som är mycket vackert belägen i en kraftig sluttning mot sjön. Utsikten är hänförande över sjön och dess öar. Slåtterängen har slagits under mycket lång tid, troligen ända sedan järnåldern. Det är en tilltalande öppen löväng med glest stående och dungar av lövträd som ask, alm, björk, lind, oxel, rönn och hassel. I ängen finns mycket små, gamla åkrar insprängda.

Marken är stenig och svårodlad. Träd och buskar växlar med öppna solbelysta ytor vilket främjar artrikedomen. Hasseldungar, hagtorn, nypon, ek och björk är några exempel. En naturminnesmärkt lind är det äldsta trädet. I området finns också amerikansk rödek inplanterad. Ett stort antal örter som solvända, darrgräs och nattviol finns.

Marken i reservatet brukas fortfarande som förr i tiden, även om redskapen blivit modernare. På våren utförs fagning då gamla löv och kvistar bränns. Ängen slås sedan någon gång efter midsommar. Vid slåttern beskärs buskar och träd vars grenar och löv kan utnyttjas som vinterfoder. Ett tag efter slåttern får kor och hästar beta av det nya som växt upp.

Tänk på att allemansrätten inte gäller fullt ut i naturreservatet. Inom Högakulls löväng är det förbjudet för allmänheten att tälta, elda utanför angiven plats, plocka eller samla in växter eller ställa upp husbil eller husvagn.

Show more

Avstånd

 • Flygplats
  Småland Airport 29 km
  Jönköping Airport 77 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 34 km
  Elmia 79 km
 • Stad
  Växjö 36 km
  Jönköping 79 km
 • Attraktion
  High Chaparral Adventure park 37 km
  Glasriket 69 km

Närliggande boenden

Bed & Breakfast

B&B Flattinge Skattegård

Avstånd: 21,7 km
Hos oss bor du i en egen liten stuga med plats för 2-4 personer. Frukostkorgen som vi packat speciellt för dig kan du avnjuta när du vaknar. Njut av de ekologiska stora äggen som ligger i korgen. Sängarna bäddas med nymanglade lakan. Givetvis har du ett eget badrum med Wc/Dusch.
Hotell och pensionat

Hotel Rådmannen, Alvesta

Avstånd: 23,6 km
Alvesta och Hotell Rådmannen ligger mitt i den småländska idyllen. Med allt inom räckhåll, välkommen och se efter själv!
Hotell och pensionat

Hotell Vidöstern i Värnamo

Avstånd: 19 km
Hotel Vidöstern i Värnamo är ett fullservicehotell som har öppet dygnet runt. Vi ligger precis i knutpunkten mellan väg 27 och E4:an. Hos oss kan du trivas och må väl. Vi erbjuder prisvärt boende i 57 moderna och fräscha rum, fri parkering och fri tillgång till bastu.