Eksjö kyrka

Adress: Stora Torget, 575 31 Eksjö Visa karta

Adress: Stora Torget, 575 31 Eksjö

Nuvarande kyrka vid Stora Torget uppfördes 1887–89 efter ritningar av den kände arkitekten J F Åbom.

Tidigare stod på samma plats en kyrkobyggnad från 1600-talet. Tornet uppfördes till den gamla kyrkan, men fick stå kvar vid nybyggnationen. Av den tidigare kyrkan återstår en rad inventarier såsom altaret och predikstolen från sent 1600-tal. Denna kyrka var också rikt dekorerad med målningar utförda 1687 av den tyske konstnären J Künchel på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora, som vistades i staden en tid.
Hans arbete är numera uppmonterat i barocksalens tak på Statens Historiska Museum i Stockholm. Några av målningarna finns uppsatta i nuvarande kyrkan, vid sidan av orgeln. Fasaden till stora orgeln är från 1770-talet. Nytt orgelverk byggdes 1967 av Hammarberg och idag ges många fina orgelkonserter i kyrkan.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Arena eller träffpunkt
  Elmia 46 km
  Vida Arena 88 km
 • Stad
  Jönköping 50 km
  Växjö 88 km
 • Attraktion
  Astrid Lindgrens Värld 52 km
  High Chaparral Adventure park 82 km
 • Flygplats
  Jönköping Airport 55 km
  Småland Airport 84 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hotel Ullinge

Avstånd: 8 km
Njut livet - Unna dig Ullinge! Hotell Ullinge ligger vackert beläget vid sjön Södra Wixen, omgivet av ett fantastiskt stycke Småland mitt emellan Eksjö och Nässjö.
Vandrarhem och grupplogi

Eksjö Vandrarhem

Avstånd: 268 meter
Du behöver inte hissas upp i flaggstången som Ida för att se och uppleva det genuina Småland. Eksjö erbjuder levande kulturmiljö och är ett av landets bästa exempel på en bevarad trästad och en unik kulturskatt, som dessutom är bebodd och levande.
Hotell och pensionat

Eksjö Stadshotell

Avstånd: 84 meter
Medlem i SHR med 3 stjärnor. Det finns inte många orter av Eksjös storlek som kan mätas sig ifråga om kulturupplevelser, aktiviteter och sevärdheter. Hotellets läge - mitt i denna idyll - gör vistelsen extra intressant.