Naturreservat Slättö Sand - En öken i Smålandsskogarna

Adress: Slättö, 330 12 Forsheda Visa karta

Adress: Slättö, 330 12 Forsheda

Slättö Sand är ett av Sveriges största flygsandfält i inlandet. Tallen växer tät men på en yta har sanden tagit över helt. Här finns mycket insekter, t.ex. jordbin och steklar.

1919 skrevs i Naturskyddsföreningens årsskrift:"Det ligger en öken djupt inne i Smålandsskogarna. Över markerna och mossarna lyser den med skimrande ökensken, och om kvällarna får den dunkel glöd."

Följer man den markerade stigen till utsiktsplatsen kan du därifrån lätt ana sandfältets buktade linjer. Cirka fem kilometer västerut ser du Ås kyrka. Insekter upptäcker du på de öppna sandytorna utmed stigen. Delar av reservatet är känsliga för onödigt tramp. Håll dig därför till de stigar som finns.

Vid parkeringsplatsen finns en informationstavla, strövstig, utsiktsplats, utedass, grillplats och handikappanpassad rastplats.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Attraktion
  High Chaparral Adventure park 16 km
  Glasriket 104 km
 • Flygplats
  Småland Airport 62 km
  Jönköping Airport 73 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 67 km
  Elmia 79 km
 • Stad
  Växjö 69 km
  Jönköping 77 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hotell Vidöstern i Värnamo

Avstånd: 19 km
Hotel Vidöstern i Värnamo är ett fullservicehotell som har öppet dygnet runt. Vi ligger precis i knutpunkten mellan väg 27 och E4:an. Hos oss kan du trivas och må väl. Vi erbjuder prisvärt boende i 57 moderna och fräscha rum, fri parkering och fri tillgång till bastu.
Bed & Breakfast

Åmotshage B&B

Avstånd: 17,6 km
Åmotshage är en liten gård med höns, växthus och köksträdgård. I den varsamt renoverade lillstugan från 1700talet tar vi emot gäster på vår bed & breakfast.
Bed & Breakfast

Herrestad Bed & Breakfast och Vandrarhem

Avstånd: 10,3 km
Välkommen till Småland och Herrestad Säteri i en naturskön omgivning 13 km väster om Värnamo och 9 km från High Chaparral. På promenadavstånd ligger Herrestadsjön för ett dopp och fiske. Vistelsen på gården kryddas av det personliga värdskapet.