Lannaskede gamla kyrka

Adress: Lannaskede gamla kyrka, 570 12 Landsbro Visa karta

Adress: Lannaskede gamla kyrka, 570 12 Landsbro

Lannaskede gamla kyrka är en av landets äldsta romanska kyrkor, byggd omkring år 1150. Förmodligen är kyrkan byggd av stenarbetare som arbetat med att bygga Lunds domkyrka. Kyrkan visar influens från domkyrkan.

På den södra väggen finns den gamla huvudingång med sin baldakinportal. Strax innanför ingången finns vigvattenskålen kvar från tiden då kyrkan byggdes. I vapenhuset finns ett gravmonument över en storman, en så kallad Eskiltunakista med runor inristade. Monumentet är tillverkat i skiffer och anses härstamma från tiden före nuvarande kyrkans tillkomst. I absiden finns medeltida kalkmålningar bevarade liksom ett litet medeltida fönster vilket visar hur små de ursprungliga fönstren var i kyrkan.
I övrigt präglas kyrkorummet av utsmyckning från 1600- talet och tidigt 1700- tal. I gravkoret under kyrkan är personer ur släkten Linnérhielm begravda och ett epitafium över dem finns över dörren i sakristian. Orgeln inköptes från Norra Sandsjö 1775, den är en av landets äldsta orgelverk i bruk. Den har en så kallad Cymbelstjärna vilket är ett litet klockspel.
Utvändigt är kyrkan dekorerad med målningar i renässansstil. Klockstapeln byggdes 1937. Kyrkan används kontinuerligt som församlingskyrka.
Det går att beställa guidningar av kyrkan.
Det finns även mobilguidning, ring 0382-575 899 och slå in 06 för Lannaskede kyrka när rösten frågar efter numret. Informationen finns även vid kyrkan.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Flygplats
  Småland Airport 51 km
  Jönköping Airport 64 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 55 km
  Elmia 59 km
 • Stad
  Växjö 56 km
  Jönköping 62 km
 • Attraktion
  High Chaparral Adventure park 64 km
  Astrid Lindgrens Värld 67 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Best Western Vetlanda Stadshotell

Avstånd: 14,3 km
Best Western Vetlanda Stadshotell är ett klassiskt hotell i hjärtat av Vetlanda och Småland. Våra gäster förväntar sig lite mer, det är därför de väljer Best Western Vetlanda Stadshotell.
Vandrarhem och grupplogi

Ädelfors folkhögskola Vandrarhem

Avstånd: 20,9 km
Ädelfors folkhögskola erbjuder 3-stjärnigt hotellboende året runt samt vandrarhemsboende sommartid. Liksom övriga Ädelfors folkhögskola är hotell- och vandrarhemsdelen tillgängliga för funktionsnedsatta personer.
Hotell och pensionat

Centralhotellet i Vetlanda

Avstånd: 13,4 km
Centralhotellet är ett personligt trestjärnigt affärshotell mitt i Vetlanda som passar lika bra för familjen. Här kan du känna dig som hemma! Alla rum är nyligen totalrenoverade med ljusa färger och fräscha badrum. Kvalitetssängar bäddar för en god natts sömn. Viasat sport och Viasat fotboll finns på alla rum för de sportintresserade!