Stora & Lilla Fly - Naturreservat

Adress: Stora & Lilla Fly, Lemnhult, 570 10 Korsberga Visa karta

Adress: Stora & Lilla Fly, Lemnhult, 570 10 Korsberga

Massor av vattendelare mellan Emån och Mörrumsån.

Området består av en mosaik av skogar och myrar. De biologiska värdena består dels av den opåverkade, naturliga myrmiljön med bl a orrspel och värdefull fågelfauna, dels av den naturskogsartade barrskogen med värdefull kryptogamflora.
I området finns två större gölar (Borgaregöl och Borgagöl) samt flera mindre gölar i Stora Flys mosseplan. Dessutom ingår Hulubäcken som avvattnar mossarna. Gölarna är naturliga och vattnet är brunfärgat av
torven. Flera av gölarna omges av gungflyn. Kring gölarna växer bl a sileshår.

Stora och Lilla Fly är två högmossar med intakt hydrologi. Stora fly har ett öppet mosseplan medan Lilla Fly är i stort sett helt bevuxet med martallar. Fältskiktet domineras av tuvsäv men här förekommer även ljung, kråkris, rosling, sileshår, tuvull och vitag. På Stora Fly förekommer en variation mellan tuvor och höljor medan Lilla Fly är något torrare och har en mer enhetlig vegetation.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Flygplats
  Småland Airport 47 km
  Jönköping Airport 88 km
 • Attraktion
  Glasriket 47 km
  Astrid Lindgrens Värld 60 km
 • Stad
  Växjö 49 km
  Jönköping 86 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 49 km
  Elmia 83 km

Närliggande boenden

Campingplatser

Guldvaskningen i Ädelfors (campingplats)

Avstånd: 18,8 km
Deras egen campingplats, det klart populäraste alternativet. Eget tält, bil, husbil eller husvagn – det finns gott om plats. Öppet året runt.
Vandrarhem och grupplogi

Trollebo Gård

Avstånd: 7,9 km
Vackra Trollebo Gård ligger vid den rofyllda sjön Värnen. Trollebosjön, som den också kallas, har goda fiskemöjligheter. Båtar, kanoter och paddleboards finns att hyra.
Bed & Breakfast

Café Sergel - Bed & Breakfast. Lindshammar

Avstånd: 5,6 km
I det lilla brukshotellet inhystes tidigare mestadels formgivare vid bruket i Lindshammar. Huset är byggt 1906 och är upprustat på 50-talet och renoverat på 70-talet. Vi har bevarat de tidstypiska detaljerna men rustat upp bl.a. golv och badrum. Handfat finns i alla rum, dusch i WC finns i korridoren. Välkomna!