Runkesten

Visa karta

Runkesten är ca 5 meter hög, 4 meter bred och 10 meter lång och av forskare ansedd som jordens största flyttblock, som kan sättas i vaggning.

Under den senaste årmiljonen, den så kallade kvartärtiden har vi haft minst fyra perioder då landisar täckt större delen av Nord- och Mellaneuropa. Den senaste landisen ("inlandsisen") befann sig i ständig rörelse som över den här delen av landet var riktad mot söder.

Det var landisen som likt en jätteskrapa 2-3 kilometer tjock, bröt loss och transporterade detta märkliga block - kanske hundratals mil - för att slutligen under avsmältningsskedet för ca 10-12 tusen år sedan placera det här stående på sin egg.

Runkesten är ca 5 meter hög, 4 meter bred och 10 meter lång och av forskare ansedd som jordens största flyttblock, som kan sättas i vaggning.

- En folksägen berättar att det var jättekvinnan Kåra, som i ilskan över att blivit störd av kyrkklockorna kastade en sten från "Harekulla höjd" i grannsocknen Pelarne mot Rumskulla kyrka. Vid kastet sprack stenen och den ena halvan hamnade vid Krogstorp i Pelarne och den andra halvan - Runkesten - här på bergknallen i Rumskulladalens utlöpare mot söder. Enligt sägnen skall Kåra en gång komma tillbaka och förgöra den som välter Runkesten från sin plats.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Attraktion
  Astrid Lindgrens Värld 15 km
  Glasriket 89 km
 • Arena eller träffpunkt
  Elmia 83 km
  Vida Arena 97 km
 • Stad
  Jönköping 87 km
  Växjö 97 km
 • Flygplats
  Jönköping Airport 92 km
  Småland Airport 95 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Fredensborgs Herrgård

Avstånd: 13,5 km
I en underbar miljö vid sjön Gissen, endast någon mil från Astrid Lindgrens Vimmerby och intill Tobo golfbana, ligger hotell- och konferensanläggningen Fredensborgs Herrgård. Bo i vacker herrgårdsmiljö och njut av fantastisk mat från vår egen restaurang.
Hotell och pensionat

Smålandsbyn

Avstånd: 14,4 km
Bo unikt i Villa Gulekul... Villa Linnéa, i Emils stugor eller Bullerbyn! Sommaröppen familjeanläggning, i småländsk anda. Endast ca.1 km från stora torget och nära till Astrid Lindgrens värld (2 km).
Hotell och pensionat

Hotell Ronja

Avstånd: 15 km
Hotell Ronja, här bor ni i en lugn och trygg miljö med allt ni behöver inom räckhåll. Hotellet ligger fyra minuters gångväg från torget och resecentrum och cirka 10 minuter från Astrid Lindgrens Värld. Här finns restaurang, gym, relaxavdelning och minigolfbana. Vi har även konferensrum och en stor mässhall.