Fröåsa handpappersbruk

Adress: Storgatan, 57080 Virserum Visa karta

Adress: Storgatan, 57080 Virserum

Fröåsa handpappersbruk är ”enligt Tekniska Museets årsbok 2014” nu det äldst bevarade i Sverige och därför en sevärdhet av riksintresse.
Fröåsa Handpappersbruk var bygdens första industri när det uppfördes 1802 vid Fröåsaströmmen i Kråketorpsån.

Under 1800-talets första hälft tillverkades här tryck- och skrivpapper. Under senare tid gick man över till grövre papperssorter. Råvaran vid tillverkningen utgjordes av lump, det vill säga gamla kläder som köptes upp av kringvandrande lumphandlare. Bruket var i drift fram till 1921 då det monterades ner och flyttades till Göteborg. Där visades det på den stora utställningen som öppnades 1923.

Bruket kunde så småningom föras tillbaka till Virserum och återuppbyggdes i hembygdsparken 1950. Varje sommar visas handformning av papper och man använder samma vattenmärke som vid 1800-talets början.

Parken har 16 större och mindre byggnader. Förutom Fröåsa finns här också Reuben Nelsons Fotoateljé. Många är de brudpar privatpersoner som han fotograferade under ett långt yrkesliv.

Här finns även Virserums första motordrivna brandspruta som drogs av hästar. Denna köptes in 1921 och var i bruk in på 1930-talet.

Gruppbokning tas emot för minst 4 personer.

Show more

Om denna aktivitet

 • Telefonnummer
  +46 495314 25
 • Telefonnummer (Bokning)
  +46 495315 25
 • Gatuadress
  Storgatan
 • Postort
  57080 Virserum
 • Öppettider
  Öppet hela året.Guidade turer och arrangemang sommartid.

Avstånd

 • Attraktion
  Astrid Lindgrens Värld 43 km
  Glasriket 53 km
 • Flygplats
  Småland Airport 67 km
  Kalmar Öland Airport 82 km
 • Stad
  Växjö 67 km
  Kalmar 86 km
 • Arena eller träffpunkt
  Vida Arena 69 km
  Guldfågeln Arena 82 km

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Trollebo Gård

Avstånd: 17,8 km
Vackra Trollebo Gård ligger vid den rofyllda sjön Värnen. Trollebosjön, som den också kallas, har goda fiskemöjligheter. Båtar, kanoter och paddleboards finns att hyra.
Vandrarhem och grupplogi

Virserums vandrarhem

Avstånd: 1,3 km
Finns i samhället Virserum i hjärtat av småland. Här bor du både billigt och bekvämt, i närheten av både Smalspåret, Astrid Lindgrens Värld, Virserums konsthall och en rad andra aktiviteter. Ett boende med närhet till det mesta helt enkelt!
Hotell och pensionat

Kröken

Avstånd: 16 km
Hyr boende mitt i det småländska höglandet. En miljö med anor från 1800-talet där ni får tillgång till bastu, vedeldad badtunna och äventyrsaktiviteter som mountainbike, kanoter och äventyrsdagar