Axel Munthe

Adress: Kungsgatan 6, 572 30 Oskarshamn Visa karta

Adress: Kungsgatan 6, 572 30 Oskarshamn

Oskarshamnaren som agerade husläkare åt bland annat August Strindberg och Drottning Victoria. Längre ner i Kråkerumsbacken finns en staty uppställd av Axel Munthe.

Axel Munthe föddes i Oskarshamn 1857. Han var bland annat August Strindberg och Drottning Victorias ”livmedikus” (husläkare). På 1880-talet uppförde Axel sin villa, San Michele, på Capri. Munthes barndomshem, som även var faderns apotek, ligger i ”Kråkerumsbacken”. I huset ligger idag café och en färgaffär, och delar av huset är ursprungliga. Huset pryds även av en minnesplakett över Axel Munthe. Fortsätt Kråkerumsbacken ned och skåda statyn över Axel Munthe på höger sida. Statyn är skapad av konstnären Annette Rydström och restes 2012. Statyn avtäcktes vid en ceremoni den 31 oktober 2012, där bland annat konstnären Annette Rydström, statyns donator Alf Josefsson och Axel Munthes sondotter närvarade.

Under externa länkar nedan hittar du en film om Axel Munthe och historien om San Michele på Capri.

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Oskarshamn/Oscar, STF Vandrarhem

Avstånd: 444 meter
Närheten till havet präglar Oskarshamns historia och staden är nära förknippad med sjöfart och skeppsbyggeri. På Sjöfartsmuseet finns allt som är värt att veta om sjöfart och varv. Oskarshamn är även en bra utgångspunkt för upptäcktsfärder i Småland.
Hotell och pensionat

Clarion Collection Hotel Post

Avstånd: 262 meter
Hotel Post är centralt beläget vid Stora Torget i Oskarshamn, bara några minuters promenad från resecentrum och färjeläget. Hotel Post är beläget i två byggnader, som talar om varsin era i Oskarshamns historia.
Hotell och pensionat

Best Western Sjöfartshotellet

Avstånd: 204 meter
Best Western Sjöfartshotellet har 42 rum. Samtliga rum är rökfria och utrustade med kabel-TV, telefon, hårtork samt trådlöst internet som självklart är gratis för våra gäster.