Stenhuggarmuseerna i Vånevik och Näset

Adress: Vånevik Visa karta

Adress: Vånevik

I Vånevik började det brytas sten redan 1870 och här finns ett iordningställt brott att beskåda, precis som det såg ut under verksamhetens glansdagar.

En knapp mil söder om Oskarshamn ligger Vånevik som var centrum för stenindustrin från 1870 fram till 1950- talets mitt. I museet i Vånevik visas stenindustrins historia. Museiföreningen Hård Klang har byggt upp en arbetsplats med stenhuggarskjul, slipbod, smedja och matbod. En ny utställning om stenindustrin på Näset, som ligger 3 km norr om Vånevik, invigdes 2012.

Museerna i Vånevik och på Näset är alltid öppna. Verkstäderna vid museet i Vånevik är bemannade lördagar 6/6 – 23/8, kl. 9-12 och söndagar under samma period kl. 13-16. Under söndagarna visas även museilägenheten i arbetarkasernen kl. 13-16.

Show more

Om denna aktivitet

 • Telefonnummer
  +46 (0)491-76 48 87, (0)491-835 48
 • Prisinformation
  Fri entré.

Avstånd

 • Arena eller träffpunkt
  Guldfågeln Arena 56 km
  Vida Arena 107 km
 • Flygplats
  Kalmar Öland Airport 57 km
  Småland Airport 108 km
 • Stad
  Kalmar 58 km
  Växjö 105 km
 • Attraktion
  Astrid Lindgrens Värld 65 km
  Glasriket 74 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Adels Hotell & Rekreation

Avstånd: 8,4 km
Adels Hotell & Rekreation finns ett tallkottekast från havet och Gotlandsterminalen. Byggnaden uppfördes 1918 som direktörsbostad åt dåvarande direktören för Oskarshamns Kopparverk - Ture Lindblom.
Hotell och pensionat

BEST WESTERN Hotel Corallen

Avstånd: 8,6 km
Kan dagen efter en övernattning i Oskarshamn börja bättre än med en soluppgång över havet och utsikten över Östersjön och Blå Jungfrun? Detta är vad många av våra 74 rum erbjuder.
Hotell och pensionat

Hotell Ett

Avstånd: 8,4 km
I den gamla Simhallen i Oskarshamn finns ett unikt, centralt beläget och toppmodernt fyrstjärnigt hotell med familjär stämning och välkomnande personal. Hotellet med bar och restaurang är beläget i centrala Oskarshamn, ett stenkast från Resecentrum och Turistbyrån. Nytt på Hotell ett är att vi nu även erbjuder rum med luftkonditionering!