Naturreservat Husebymaden

Adress: Huseby bruk , 34032 Grimslöv Visa karta

Adress: Huseby bruk , 34032 Grimslöv

Naturreservatet Husebymaden invallades och tömdes på vatten på 1870-talet för att utöka de odlingsbara markerna åt bönderna i trakten. För att kunna hålla tillbaka vattnet från maden användes den s.k. Archimedes-skruven som finns att beskåda i renoverat skick strax söder om Huseby bruk.

Projektet med avvattning av maden blev dock endast en kortvarig succé. Maden övergavs som jordbruksmark på 1930-talet och började växa igen.

Efter hand föddes tanken att återskapa en fungerande våtmark av maden till gagn för det redan rika fågellivet vid Skatelövsfjorden. Efter Husebymadens restaurering har en mängd fågelarter börjat häcka såsom gräsand, knipa, kricka, årta, bläsand, vigg, knölsvan, grågås, tofsvipa, strandskata, enkelbeckasin, rödbena, mindre strandpipare, sothöna, rörhöna och fisktärna.

Vid Husebymadens södra del har en parkeringsplats anlagts. Där finns också en rastplats med möjlighet att elda och ett informationscenter/fågeltorn har byggts.

Show more

Om denna aktivitet

  • Gatuadress
    Huseby bruk
  • Postort
    34032 Grimslöv

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Villa Gransholm

Avstånd: 8,1 km
Detta lantligt belägna hotell inryms i en vacker villa, ursprungligen byggd som representativ bostad åt disponenten för Gransholms bruk och hans familj.
Hotell och pensionat

Hotel Rådmannen, Alvesta

Avstånd: 14,1 km
Alvesta och Hotell Rådmannen ligger mitt i den småländska idyllen. Med allt inom räckhåll, välkommen och se efter själv!
Hotell och pensionat

Scandic Hotel, Växjö

Avstånd: 16,4 km
Hotell Scandic Växjö ligger bara 3 km från Växjös centrum. Simma i poolen eller koppla av i bastun i relaxavdelningen. Ät i restaurang Glasriket, gör affärer i våra 3 mötesrum för 2-70 personer eller handla presenter på andra sidan gatan i shoppingcentret Samarkand. Smålands flygplats ligger bara 7 minuters bilresa bort. På hotell Scandic Växjö är rummen inredda i neutral nordisk stil.